Reis en regio

Het straatje waar Casa la Fustera aan ligt, heet kadastraal Calle La Tora en ligt in het stranddorpje La Fustera. Dit dorpje is een onderdeel van de streek Benissa Coast (of Costa) wat weer hoort bij de gemeente Benissa. Deze gemeente is weer onderdeel van de regio Alicante welke dan weer onder de Comunidad Valencia valt. Of net andersom :-). Je vindt La Fustera in de Costa Blanca (Witte Kust – vanwege de mooie witte stranden zou je denken, maar het is genoemd naar de witte bloesem van de amandelbomen). Tussen Valencia en Alicante, respectievelijk zo’n dikke 110 of 80 km van La Fustera gelegen. Via de tolweg AP7 (rond €6) ongeveer 5 kwartier of respectievelijk één uur rijden. Je kan ook de mooiere CV’s nemen (autowegen) maar het extra uitzicht gaat je wel meer reistijd kosten.

In de lokale taal (Valenciano) heet ons straatje Carrer de la Tora, Benissa. Maar het wordt ook wel  Calle de Torá genoemd. Of Carrer la Tora. Volgens mij weten ze het zelf niet meer daar? Het is daardoor ook wat moeilijk te vinden op o.a. Google Map. We zitten op número 4, maar dát kan niet missen. Je rijdt ín de bocht van de prachtig langs de kust slingerende CV-746 tussen Moraira en Calpe, bij het restaurantje en supermercado  La Fustera (o.a. voor het verse broodje ’s ochtends!) de weg naar boven in: Avd. de los Garcias. Je kán ook naar de weg naar beneden nemen natuurlijk, maar dan sta je na ruim 100m bij het strandje en de lokale restaurantjes en terrasje dáár. Ook leuk. Toch?

Maar wil je toch naar de casa dan kun je dus beter de weg naar boven nemen. Deze heeft na een meter of 300 een keus om links af te gaan naar het nabij gelegen Wellness Center of rechts af. Wij nemen liever nog de weg een meter of 200 rechtdoor om dan rechtsaf ons straatje in te slaan (direct ná het verkeersbord max. 20km/uur). Kan niet missen, Carrer de la Tora staat er dubbel aangegeven. Na onderweg een heleboel klassieke spaanse stijl casas gezien te hebben, zie je onze witte moderne blokkendoos meteen als je hoek om komt.

We hopen dat, als de poort straks voor je open gaat, je net als wij overweldigd zult worden door het prachtige uitzicht dóór het hele huis heen op de zee, die een 700 meter verder voor je ligt. Het huis is met veel privacy ontworpen, maar met op alle plekken zicht op de zee. De woonkamer, de keuken, de master bedroom, studio en terrasen kijken allemaal op zee uit. Dat moet lekker wakker worden, eten, drinken en luieren zijn… ?

Calpe (Benidorm in het klein met veel drukte, hotels en horeca, maar ook twee prachtige grote witte stranden) ligt op 4km naar het zuiden. Moraira, een erg leuk en meer pittoresk stadje met een heel gezellige jachthaven, veel kleine winkeltjes en restaurants maar zónder hoogbouw én 2 ook hele mooie witte, maar duidelijk minder op het massatoerisme gerichte, zandstranden, ligt een ongeveer 6km naar het noorden. Gewoon die langs de kust slingerende weg volgen.

Benissa is een stadje dat een km of 8 het binnenland in ligt, evenals b.v. Teulada. Woon/werkstadjes met respectievelijk een gezellig dorpspleintje met kerk én een imposant theater/operagebouw in Teulada. De wegen daar naartoe zijn erg leuk als je van de combinatie fietsen en klimmen/dalen houdt.

Andere plaatsen die de moeite waard zijn, met voor iedereen wellicht andere redenen, zijn bijvoorbeeld Javea. Een mooie kustplaats met zandstrand (el Arenal) en een verderop gelegen groot kiezelstrand. Uitzicht op de Montgó berg (met zijn te bezoeken natuurreservaat met uitdagende wandeltochten) en de zee natuurlijk. Wen maar meteen aan de spaanse taal: een toerist zegt inderdaad Javeeja. De Engelsen Djavieja. Maar wij proberen het lokale Gábea.

Nog iets noordelijker (een half uurtje rijden vanaf de casa) ligt Dénia. Een flinke stad van 30.000 inwoners met alle stadsfaciliteiten en natuurlijk ook weer een groot strand. Én de Ferry naar Alicante en Valencia. Beiden ook een bezoek waard, vooral de laatste! Maar je zit vandaar ook met een kleine 2 uur varen in Ibiza! Het is redelijk goedkoop en prima voor een dagtrip!

Verder zuidelijk heb je, op 10 minuten rijden van ons huis, Altea. Een langgerekte kustplaats met alles wat daarbij hoort. Ook weer wat massaler. Daar tegenaan geplakt heb je het Altea Vieja (spreek uit Biejèga). Zoals de naam al zegt, het authentieke oude Altea. Met een zeer karakteristiek blauw kerkje dat iedereen gezien moet hebben. Zeggen ze. Ons bevalt vooral het pleintje en de pittoreske straatjes erom heen met heerlijke restaurantjes. Bij sommigen kun je prachtig over de heuvels naar de zee kijken terwijl je heerlijk zit te eten.

Benidorm is eigenlijk toch ook een bezoek waard. Super massatoerisme met één van de mooiste zandstranden van de wereld naar ons is verteld (top 10 worldwide). Ons valt echter vooral de Las Vegas uitstraling op. Hoge wolkenkrabbers, neon, heeeel veeeel mensen… en duiven :-). De daar gelegen attractieparken zijn evenwel echt een must. De waterglijbanen op Aqualandia, de Dolfijnenshows in MundoMar en het themapark Terra Mítica zijn beroemd en vooral voor kinderen en tieners super.  Als je van wandelen of fietsen houdt dan zijn de dichtbij gelegen bergen Bérnia en Coll de Ratès en eigenlijk ook Cumbre del Sol een must. Prachtige rustige wegen met mooie klimmen. En mooie wandelroutes. De Jalón (Xalón in ’t lokale dialect) vallei is vooral in het voorjaar een bloemenzee. De echte bergen (1000 tot 1500m hoogte) liggen een km of 30 landinwaarts.

Kosten voor eten en drinken zijn weer nét wat lager dan in Nederland. Je kan er al voor 10 euro een 3-gangen menu met een fles wijn krijgen, uiteraard o.a. met verse vis die ’s middags vers gevangen is. Er zijn diverse grote supermarkten/supermercados op 5 à 10 minuten rijden, maar op loopafstand ligt een kleinere die alles heeft wat je nodig hebt. Zelfs AH produkten! Maar vooral lekker gemakkelijk voor de verse broodjes ‘s ochtends! Richting Moraira kom je er ook een aantal tegen. Er zijn zelfs 2 Liddl’s en een Aldi. Verse vis- en vleesprodukten zijn in die supermercados een lust voor het oog! En voor de alcohol liefhebbers…. een beetje slijterij moet al aardig zijn best doen om de wijn- en sterke drankafdelingen in de supermarkten te overtreffen. Ik denk (weet wel zeker 🙂 ) dat de consumptie van die spiritualiën een internationaal gedeelde hobby is in deze streek! Het is erg verleidelijk om al vroeg in de middag een lekkere vino blanco of rosado te nuttigen. Bij de meeste restaurantjes en terrasjes ben je voor een groot glas wijn (het Haagse bakje kennen ze hier niet) een anderhalve euro kwijt. Wat tapas of tostada con tomato of ali oli (geroosterd baguette-tje met vers geprakte en gekruide tomaten én een soort van knoflookmayonaise, jammie!!) erbij maakt het compleet. Maar je kan ook luxe eten in sterrenrestaurants in Moraira. De sky is dan figuurlijk de limit.

De streek kenmerkt zich door zijn unieke micro-klimaat. Door de bergen rondom en het plateau waar het relatief gezien op gelegen is én de ligging ten opzichte van de landpunt bij Javea die de koude luchten noordelijk af doet buigen, heerst er een bovenmatig aangenaam klimaat. Het is er niet té heet in de zomer. We hebben zelden meegemaakt dat de temperatuur boven de 34°C uitkomt en dat is prima uit te houden bij een lekker zeewindje. De temperatuur vanaf Altea richting het zuiden kan wel veel hoger worden. Wat je meteen al merkt als je door de berg bij Altea heen rijdt. Dan is het meteen enkele graden warmer en daardoor daar een relatief dor en droog gebied. Terwijl het in onze streek toch lekker aangenaam is in de winter. Ze geven een gemiddelde dagtemperatuur in de maanden december en januari aan van tussen de 15 en 17°C. Maar wij hebben al regelmatig in korte broek en T-shirt zitten lunchen in een lekker warm wintermiddagzonnetje. En dat zijn dan de koudste maanden hier. ’s Nachts kan het in de winter wel flink afkoelen. Dan kan de temperatuur soms wel dalen tot 6 à 8°C. Daarom hebben we voor de zekerheid maar gekozen voor klimaatcontrole in het hele huis en vloerverwarming én 3 open haarden. Van kou houden we niet :-).

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 16 6 6 5 15
februari 16 7 6 5 14
maart 18 8 7 5 14
april 21 10 8 6 15
mei 24 13 9 5 18
juni 27 17 10 2 21
juli 30 20 11 1 24
augustus 31 21 9 2 26
september 28 18 8 3 24
oktober 23 14 7 5 21
november 20 10 6 6 18
december 16 7 5 5 16
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm

Er wordt geen industrie getolereerd en de lucht is één van de schoonste in Europa. Samen met de zee en de hoeveelheid zonuren schijnt het een van de gezondste streken in Europa te zijn.

Voor wat betreft autohuur. Met een beetje internet-shoppen, kan je een Seat Ibiza (alles in stijl :-)) huren voor een hoogseizoenweek voor ongeveer €80. Buiten het hoogseizoen kun je al slagen voor €60 (incl. all risk verzekering en afkoop eigen risico, exclusief brandstof natuurlijk). Retourvluchten via de prijsvechters (wij vliegen meestal met RyanAir) vind je dikwijls al voor €50 à €75 per persoon. Maar in de schoolvakanties/hoogseizoen kan dat makkelijk het dubbele kosten. Zaak is om goed en op tijd te boeken én ook de verschillende  vliegvelden te vergelijken. Wij vliegen dikwijls vanaf Eindhoven, maar ook Weeze of Maastricht. Afhankelijk van de aanbiedingen op Alicante of Valencia, maar de eerste heeft onze voorkeur (dichterbij gelegen en betere Car Rental lokatie).